Kulttuurin moniottelija ja freelancer-kuvanveistäjä Jukka Rissanen yllättää puhuttelevalla ”Aikuisten Barbi-leikit” -veistoskokoelmallaan, jonka ihmisfiguureista katsoja voi luoda oman tarinansa. Herkät pienoisveistokset kuvaavat postmoderneja parisuhteita. Figuurit ovat alastomia – niin fyysisesti kuin henkisestikin.

Teoksissa klassinen veistotaide yhdistyy niiden värien ja materiaalien kautta populääriin taiteeseen. Veistoksiin liitetyt lehdistösitaatit antavat teoksille toisen ulottuvuuden, minkä merkitys jää kokijan tulkittavaksi.

Veistosten taustalla on idea Edgar Lee Mastersin (1869–1950) Spoon River antologiassa, jossa vainajat kertovat runomuodossa menneestä elämästään paljaasti, ja turhia kaunistelematta. Näyttelyssä tekstit on siirretty nykyaikaan ”Postbarbien-aikaan”, jossa median ihmissuhdehaastatteluissa puidaan parisuhteiden vallan ja identiteetin kysymyksiä. Julkkikset ovat aikuisille tämän päivän Barbie-nukkeja, joita seuraamalla voi unohtaa oman elämänsä ongelmat tai joiden iloihin ja suruihin voi samastua.

”Kenin ja Barbin yllätyshäät!, Kenillä salarakas, Barbi kiistää syrjähypyn, Barbin tilitys: Nautin sinkkuelämästä!”

 

Katsoja voi luoda omaa todellisuuttaan teettämällä veistokset esimerkiksi omasta parisuhteestaan, näin syntyy visuaalisia nykypäivän antologioita. Galleriassa on mahdollista kokeilla oman antologian rakentamista ja leikkiä aikuisten Barbi-nukeilla.

Betoni on trendikäs materiaali ja nykytekniikalla se voidaan värjätä niin, että se kestää myös ulkokäytön, joten ne ovat omiaan niin sisä-, kuin ulkotiloissakin. Rissasen töitä on saatavilla niin pronssisina kuin värjättynä betonina: punaisena ja sinisenä. Materiaalin kohtuuhintaisuus takaa, että yhä useammalla ihmisellä on mahdollisuus hankkia taidetta kotiin.